Importanta cursurilor in Institutii si Centre de Calificare/Specializare in materie de Unghii Tehnice

Cat de importante sunt cursurile de calificare si specializare pentru un “nail artist”?

 

De ceva timp citesc tot mai des, pe internet, critici la adresa “specialistilor” fara “calificare sau specializare” asa ca m-am gandit sa scriu despre asta si sa imi exprim pararerea de “specialist” cu “calificare”.

 

*Consider ca in orice domeniu dar mai ales in cel de Infrumusetare este foarte important sa treci prin etapa fireasca si incipienta de Pregatire sub indrumarea unei persoane calificate. Dar in acelasi timp ma gandesc ca se intampla de nenumarate ori sa intram intr-un Salon si sa plecam cu unghiile distruse sau cu parul tuns “asimetric din greseala”, cu tenul iritat dupa un tratament aplicat gresit s.a. de pe mana unor “specialisti”cu “calificare”. Asta, evident, ca nu inseamna ca pregatirea si instruirea nu sunt necesare dar devine din ce in ce mai clar ca nu sunt si suficiente. Priceperea si talentul sunt importante dar si capacitatea de a fi autodidact este la fel de importanta…din proprie experienta vorbesc, si confirm ca un curs de specializare nu este intotdeauna ce ne asteptam si ce ar trebui sa fie.

*Cursurile de specializare/calificare dureaza de la cateva zile la cateva saptamani, sunt organizate pe grupe de 10(daca ai noroc) pana la 25 de persoane. In concluzie se presupune ca…un specialist petrece maxim 30 ore in total in compania cursantilor, ore in care se face si teorie si practica. Cate minute credeti ca isi petrece specialistul cu fiecare cursant in parte pentru a-i face observatii, pentru a-l instrui si pentru a-l indruma? Ei bine, uneori nici unul…poate cu putin noroc ai parte de atentie 5 minute pe toata durata cursului.

Apoi urmeaza perioada de practica in cadrul cursului..de care ai parte numai daca ai voluntari si la final evoluezi la practica in saloane unde de cele mai multe ori esti nevoit sa platesti doar ca sa te poti uita…dar deobicei esti pus doar sa maturi pe jos sau sa cumperi pranzul.  

* Moda se schimba, gusturile se schimba, tehnologia avanseaza si este foarte important sa fii la curent cu tot ce apare nou pentru a putea raspunde tuturor cererilor cu succes…si aici din  nou intervin specializarile continue si capacitatea de a fi autodidact si de a crea lucruri noi..folosind experienta dar si imaginatia.

*Ce ne facem in cazul in care invatam sa facem  unghii finute, cat mai aproape de natural in ceea ce priveste constructia, forma…cand simtul estetic iti spune ce e frumos si demn de purtat si sa-ti promoveze munca pe care o depui……si clientul vine cu dorinta arzatoare de a avea lopatele “ca asa i-a zis doamna la care a mai fost ca sunt mai rezistente” si cliente care vor in o ora sa termini o constructie bine realizata, care evident nu poate dura atat oricata experienta si dexteritate ai avea, pe motiv ca…unghiile denivelate si fara forma cu care venise  “atat durau la doamna la care a mai fost”??? Eu..imi impun stilul de lucru dar ma si pliez pe cerintele clientei in masura in care imi permite bunul simt sa fac compromisuri 😀 Am refuzat cliente care insistau sa le fac lopatele doar pentru ca asa li se pare lor ca arata bine…nu de alta dar ele sunt oglinda muncii mele.

 

In concluzie…nu pot spune decat ca:

*orice “invatacel” are nevoie de atentie si rabdare , calitati de care ai parte…. aproape niciodata…

*talentul,indemanarea,priceperea sunt esentiale

 
*succesul este dat de cele precizate anterior, de amabilitate, de daruire, pricepere si…desi unii poate considera ca aici nu ar fi cazul…de sinceritate
 
*clientul nostru nu este stapanul nostru, clientul nostru trebuie sa fie multumit de rezultate dar si noi de aprecierea corecta muncii noastre

iar…

*(diploma) hartia…ramane hartie

 

 

Acest articole este unul cu carater personal…asa ca sunt deschisa comentariilor si opiniilor…dar mai ales … interesata de intamplarile si experienta voastra..=)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s